5. Dalga - kitap yorumum


 5. Dalga - Rick Yancey



5.DALGA (RİCK YANCEY)

KONUSU:
Uzaylıların işgal ettiği bir dünyada Claire ile birlikteyiz. Fakat Claire’in Ötekiler adını taktığı bu dostlarımız öyle dünyaya inip meydan muharebesi yapmıyorlar. Uzaktan planlayıp kontrol ettikleri çeşitli olaylarla insan nüfusunu azaltıyorlar. Bunlara insanlar dalga adını vermişler ve şimdiye kadar 4 dalga yaşanmış. Artık tek başına 5. Dalgayı bekleyen Claire’in kendine göre hayatta kalma kuralları var. Fakat karşısına çıkan olaylar sonucunda kendi kurallarına ne kadar bağlı kaldığını göreceksiniz. Yani kısacası kitabımız bu ortam içinde Claire’in yaşadıklarını anlatıyor. Elbette ilerleyen bölümlerde farklı karakterlerin gözünden de verilen bölümlerle macera hiç bitmiyor.

YORUMUM:
Evet, karşımızda uzaylılarla ilgili yazılmış bir başka roman var. Önce bu konunun ne kadar geniş ve yoruma açık bir konu olduğunu unutmamak lazım. Sonuçta şimdiye kadar uzaylıları ele alan onlarca kitap ve film  çıktı. İster istemez de benzer hikayeleri, benzer (yeşil koca kafalı) uzaylıları her yerde görmek  bizi biraz sıktı. Dolayısıyla insan kitabı alırken yine mi uzaylılar diye düşünmeden edemiyor. Yazarımız da bu konuya önem vermiş olmalı çünkü gerçekten bir farklılık yaratmayı başarmış. Kitabın ilk sayfasından itibaren bizi içine çeken esprili ve içten anlatımının bunda çok büyük bir rolü var. Zaten son zamanlarda bence anlatımı bu tarz olan kitaplar daha çok seviliyor. Çünkü insan yapmacık cümlelerle dolu metinlerdense samimi bir dille yazılanları okumak istiyor haklı olarak.
Kitapta sadece Claire’e bağlı kalınmamış, başka karakterlerin gözünden de anlatımlar verilmiş ki bu da sevdiğim ikinci özelliği oldu. Çünkü bence kitabın başları çok iyi giderken ortalara doğru Claire’in bölümleri sıkmaya başladı. O kısımlarda da bir yandan başka bir karaktere yer verilmesi kitabın temposunu korudu ve heyecanın yüksek kalmasını sağladı diyebilirim. Tabi başka bir karakter olduğunu söylemem spoiler değil, çünkü zaten kitap kapağında fazladan bir kişinin daha ismi geçiyor. Yani zaten Claire’in dünyada tek başına olmadığı baştan belli :)
Evet, kitap genel anlamda temposunu korudu fakat daha ayrıntıya inecek olursak duraksadığı çok nokta vardı malesef. Yani bunlar öyle çok göze batmıyor fakat benim bu konudan beklediğim daha fazlaydı. Roman daha da doldurulabilirdi diye düşünüyorum çünkü bir yerlerde sürekli sönük kaldı.
Olaylar birbirinden çok kopuk ve bağımsız ilerlese de sonunda çok iyi bir şekilde bir araya geldiler ve birbirini tamamladılar. Sonu çok güzel (ve tabi insanı merak içinde bırakarak) bitirilmiş. Kitap boyunca kimin iyi kimin kötü olduğunu anlayamıyorsunuz. Tahmin ettiğinizi düşündüğünüz şeylerden bile şüphe duyuyorsunuz ilerledikçe. Yani kitap boyunca gizem iyi korunmuş.
Son olarak şunu da söylemek zorundayım: Kitabı baştan sona düşündüğümde büyük bir eksiklik göremiyorum ve zaten çoğunlukla olumlu şeyler yazdım, ama beni çok çok çok etkileyen bir kitap değildi.  Bunu çok daha iyilerini okuduğum için söylüyorum yoksa kitap kendi başına iyi bir yapıt.

Yorumlar

  1. Uzaylılar varsa ben de varım.

    YanıtlaSil
  2. Bu kitabı okumayı çok istiyorum fakat daha alamadım. Ama kendimi tutamayıp filmini izledim. Yine de kitabı da merakla okuyacağımı düşünüyorum. Filmi harikaydı kitabı daha güzeldir değil mi =) sen filmi izin mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. filmi izleyemedim malesef, hatta bütün dönem vizyon tarihini bekleyip çıktığında da kaçırmak benim için tam bir ironiydi :) Ama kitabı genel olarak beğenmiştim, o yüzden oyum her zaman bir puan daha fazlayla kitaplaradır :)) Umarım sen de okur ve çok beğenirsin, sevgilerle :))

      Sil

Yorum Gönder

Ne düşünüyorsun, benimle de paylaş :)

Popüler Yayınlar