Benim Balığım Yaşayacak - kitap yorumum





BENİM BALIĞIM YAŞAYACAK          ( RUTH OZEKI)

 

 '' Olur da biri size bu kitap hakkında bir şey sorarsa ona sadece yalan söyleyin.''


 Konusu:
Bu sefer kahramanımız Nao. Kitabımızın arka kapak açıklamasından da aslında anlaşılıyor konu. Aslen Japon olan Nao, ailesiyle beraber Amerika Sunnyvale’de yaşıyordur ve çok güzel bir Amerikan tarzı hayatı vardır. Fakat babasının çalıştığı şirketin batması üzerine aile, varını yoğunu kaybeder ve Japonya ‘ya dönmek zorunda kalır. Kendi kültürüne çok yabancı olan Nao buraya bir türlü alışamaz; tabi bunda evde ve okulda yaşadıklarının da büyük etkisi vardır. Zaman geçtikçe kendi hayatını, varlığını, yaşama nedenini sürekli sorguladığı bir kısır döngüye girer. Fakat daha sonradan varlığını öğrendiği büyükannesi Jiko’yla tanışması; ona, hayatına son vermeden önce gerçekleştirmesi gereken bir amaç verir. Büyükannesinin hayatını yazmak amacıyla bir defter alır ve yazmaya başlar.


Öbür tarafta yazarımız Ruth, sahil kıyısında, muhtemelen Japonya’da gerçekleşen tsunaminin sürükleyip getirdiği, bir Hello Kitty’li çanta bulur. İçinde onu;  bir Fransız yazarın kitabı, birkaç Fransızca mektup ve bir kol saati beklemektedir. Artık kendini sorgulamaya başlamış bir yazar için de bu bir dönüm noktası olacaktır.

Yorumum:
Bu kitap uzun zamandır okuduğum en ilginç kitaplardan… İçinde edebiyat, kuantum fiziği, mitoloji, teknoloji, coğrafya bilgisi; ne ararsanız var ve kesinlikle çok kapsamlı bir çalışma olmuş.  Hikayenin içinde geçen ufak ayrıntılar bile bilimsel bilgilerle desteklenmiş. Yani ilk puan kesinlikle verilen emeğe gitmeli. Ayrıca özel olarak belirtmek isterim ki çevirisi çok başarılı eserin. Gerçekten özen gösterilmiş. Buradan yayınevine ve çevirmenimize de teşekkür etmek gerekir. Maalesef ,  özellikle son yıllarda, iyi çeviriler bulmak giderek zorlaşıyor. Hikâyeyi de asıl hissettiren dili olduğu için, yabancı eserlerde bu çok önemli bir nokta oluyor.
Kitap kesinlikle boş değil. Yani elbette hiçbir kitap boş değildir; hepsi bir amaç için yazılmıştır ama bu amacın işlevselliği değişkendir. Ben bu anlamda kitabın vermek istediği mesajın evrensel ve belki de günümüzün en önemli problemlerinden biri olduğu kanısındayım. Hayatın amacı… Belki amacı buldurmuyor ama düşündürdüğü kesin. Tabi ki de yazar asıl bunu amaçlayarak yazmamış olabilir fakat bir şekilde doğru noktaya parmak basmış. Kitabı okuyunca göreceksiniz sonunda ek’ler var. Onlardan biri sanki gerçek hikâyeymiş de yazar ondan esinlenerek bu kurguyu yapmış gibi geldi bana. Çünkü o örnekle görüyorsunuz ki kurgu da olsa ‘bir’ amaç hayatları değiştiriyor. Şu şekilde bağlamak gerekirse; kitap çok değerli mesajlar içeriyor ve kesinlikle insana kendini sorgulatıyor. Belki de düşünüş tarzımıza bir yenilik getirmek için okumalıyız bu kitabı.
Kuantum fiziğini, hele o Schrödinger’in kedisini nasıl dâhil etmiş hikâyeye; hayretler içinde kaldım. Çünkü modern fiziği çok severim. Yani aynı anda çok bilgilendirici bir kitap oldu benim için. Tabi kitabın büyük kısmında yaşlı Jiko sayesinde farklı bir dini, farklı bir felsefeyi öğrenmiş oluyorsunuz. Bu bile farklı şeyler öğrenmeye açık olan insanlar için iyi bir fırsat.
Kitap çoğunlukla durağandı, hızlı ilerleyen birkaç bölüm var sadece. Ama bu beni sıkmadı. Aksine kitapta da Ruth’ un tercih ettiği gibi zamana yayarak, sık düşünerek okumayı tercih ettim. Kitap biraz üstünde çalışılsın istiyor sanki. Elbette benim gibi hızlı ve paldır küldür okuyan biri için bu imkânsız gibi gelebilir ama sanki kitap zamanı yavaşlatıyor gibiydi, siz de ister istemez yavaşlıyorsunuz. Tabi kitapta ‘zaman’ ile ilgili de çok ilginç yorumlar bulunmakta. Zaten Nao da bir zaman kahramanı…
Hayat, ölüm, vicdan, kahramanlık, işkence, intihar; bu kitapta sorgulayacağınız önemli kavramlar diye düşünüyorum. Kitabın öyle büyük bir eksiği yok; sadece sonu biraz havada kalmış gibi geldi bana. Yani kitaba uymuş elbette, yazar bütünlüğü yine de kurabilmiş ama sanki biraz farklılık, bir son nokta atışı istiyor gibiydi. Tercih yazarın ama ben ‘’Böyle mi bitirdin?’’ diye düşündüm ister istemez.
Dediğim gibi kitap boyunca tüm noktalara güzel bir şekilde değinildiği için sonu tercihi etkilememeli diye düşünüyorum. Sonuçta yazar anlatmak istediğini kitap boyunca anlattı, öyle son cümlede tüm düğümlerin çözülmesi gereken bir kitap değildi. Biraz hayatta farklılık için okunmalı diyorum, umarım sizler de beğenirsiniz :)

Yorumlar

  1. Gayet akıcı ve oldukça özetleyici bir anlatım olmuş. Teşekkürler..

    YanıtlaSil
  2. sizce bu kitap kaç yaşından okunmaya başlanmalı ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sorunuzdan anladığım bu kitabı okuyabilecek en küçük yaş grubunu merak ediyorsunuz. Yaş, çok doğru bir sınıflandırma olmayabilir; çünkü herkesin düşünce dünyasının geliştiği, anlayış-kavrayışının şekillendiği dönem farklıdır. Ama kitabın içerdiği unsurları da göz önüne alırsam bence lise döneminin altında olmamalı okuyan kişi. Kitap, kurgusunun yanısıra bir çok noktaya da parmak basıyor. Elbette sadece kurgusu için de okunabilir, ama bu önemli noktaların daha iyi anlaşılması için belirli bir olgunluk gerektiğini düşünüyorum. Ama dediğim gibi bence bu olgunluk da yaşa değil kişinin kendini hazır hissetmesine bağlıdır.

      Sil
  3. kitabı yeni aldım yorumun çok hoşuma gitti bir an önce başlayacağım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitabı tercih etmenizde en ufak bir katkım olduysa ne mutlu bana :))

      Sil
  4. Bende kitabi bu aksam almistim acaba nasil diye diye google da aradim ve yorumunuza denk geldim. Okumak icin sabirsizlaniyorum :)

    YanıtlaSil
  5. Kitabı tüyap fuarından almıştım ve okumaya yeni başladım.. Başlarda biraz sıkıcı gelse de gelişme bölümleri gerçekten akıcı ve güzel. Henüz ortalarındayım zaten ama sonuna gelmek için sabırsızlanıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için çok teşekkürler. Kitabı bitirdiğinizde iyi ki okumuşum demeniz, çok beğenmeniz dileğiyle :)

      Sil
  6. Kitabi bi tavsiye uzerine alacagim insallah hayal gucu seviyesi bekledigim gibi olacak

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için teşekkürler, inşallah begenirsiniz.

      Sil
  7. Blogunuz pro mu acaba ??

    YanıtlaSil
  8. Bir heyecanla başladım ve bir heyecanla bitirdim ama bende sizin gibi sonunun pek olmadığını düşünüyorum.Resmen duygularıma tercüman oldunuz teşekkürler 😊

    YanıtlaSil
  9. kitabın adı bile çok ilgi çekiciymiş.Bir de ben dolu içerikli kitap seviyorum ( gerçi her türden okumayı tercih ediyorum ama ) bu kitaba da mutlaka bakacağım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle pişman olmayacağınızı düşünüyorum, hele farklı türleri seviyorsanız :))

      Sil

Yorum Gönder

Ne düşünüyorsun, benimle de paylaş :)

Popüler Yayınlar