Kelebeğin Kaderi/ Kitap Yorumu ve Tesadüfler Üzerine Düşünceler

Herkese yeniden merhaba!
Yine geciktirdiğim bir yorumumla karşınızdayım :) Malumunuz, havalar sıcak, çok sıcak; hele İzmir gibi bir yerdeyken daha daha sıcak :) Birçok blogger arkadaşımızda gördüğüm ortak problem benimki de; tatil iyi güzel ama sıcaklardan insanın canı bir türlü bir şeyler yapmak istemiyor :\ Tabi en sonunda, hazır yeni kitaba da başlamışken, bir öncekinin yorumunu yazmalıyım dedim ve başladım; umarım beğenirsiniz :) Ayrıca sizler de düşüncelerinizi paylaşırsanız çok sevinirim :):)

kelebeğin kaderi - kitaptadinda.blogspot.com



Bilirsiniz, öncelikle bir kitabın konusunu kendimce anlatmaya çalışırım normalde. Ama bu kitap için sanki konusunu anlatmak bile büyüsünü bozabilirmiş gibi hissediyorum. Yani arka kapak açıklaması bence gayet yerinde ve yeterli gibi; hani daha fazla şey bilinmezse daha güzel olurmuş gibi hissediyorum. Sonuçta bu kitap tesadüflerle ilgili biraz, bakalım sizler okurken ne gibi şeyler yakalayacaksınız hayatınıza dair :)


kelebeğin kaderi 2- kitaptadinda.blogspot.com

Kendim bu kitabı nasıl keşfettim hatırlamıyorum, sanırım çok fazla tesadüf yaşamaya başladığım zamanlara denk gelmiş olacak ki, kitabı inceler incelemez 'bunu en kısa zamanda okumalıyım' diye düşündüğümü hatırlıyorum. Gel gör ki sevgili Asude arkadaşım bana geçtiğimiz Kadıköy Kitap Fuarı' ndan bu kitabı almasa, daha da okuyacağım yokmuş herhalde :) Çünkü her seferinde bir şey oluyor, son anda fikir değiştiriyordum ve bu kitap hep kalıyordu; ciddiyim bu şekilde 6 aydan fazla zaman geçmiş olabilir Asude'cim bana kitabı alana kadar :) "Her işte bir hayır vardır" mottosuyla hareket eden ben; özellikle de kitaplar konusunda bu cümlenin geçerliliğini sık sık yaşadığım için; bu kitabı aylardır bilmeme rağmen şu an elime geçtiyse vardır bunda bir şey dedim ve siz ister tesadüf deyin, ister kader, ister hayır ( gerçi kitabın tam da bu kavramlar üzerine olması bile bir işaret bence :)) sonuçta kitabı okumaya başladım. Her güzel kitapta olduğu gibi sevgili kitabımız da benim yaz nedeniyle içinde bulunduğum isteksizliğimden kaçamadı ama olsun yine de bitti, önemli olan bu :)

Az önce yukarıda da belirttiğim gibi kitap da aslında temel olarak tesadüfler konusunu ele alıyor ve aslında yaşadığımız iyi-kötü hiçbir şeyin bir tesadüf olmadığını anlatmaya çalışıyor bizlere. Son bir yılda haddinden fazla tesadüf ( gerçi artık tesadüf demek istemiyorum ama ) yaşamış biri olarak artık hiç bir şeyin rastlantı olmadığının farkındaydım; fakat yine de bilmek ayrı, bildiğin bir bilgiyi güzel kurgulanmış bir hikayede görüp deneyimlemek ayrıymış, onu fark ettim :)

Kitabın başlarında ,sanırım anlatım tarzı ve farklı karakterlerle ilerlemesinden olacak, şu meşhur Fi-Çi-Pi serisine benzettim. Üzülerek söylemek istiyorum ki ben daha Fi' yi bile tam olarak bitirmeden bıraktım, çünkü bir şeyler tam oturmadı nedense, bir türlü ilerleyemedim ve bir dönem geçtikten sonra dönerim diye düşündüysem de dönemedim malesef. Yani çok fazla hayranı olduğu için ve henüz bir kitabını bile tam olarak bitiremediğim için tabi ki de yargılarımda yanlışlık olabilir en azından eksiklik olabilir ama böyle düşünüyorum; dolayısıyla başta 'Kelebeğin Kaderi' kitabı beni korkuttu. Ama sanırım biraz da diğer seriyi önyargıyla yarım bıraktığımdan kendimi suçlu hissettiğim için bunu bitirmeliyim diye düşündüm ve iyi ki de bir şans vermişim diyorum şimdi :)

Kitapta anlatılan ve kurgunun dışında kalıp aslında yazarın bize fark ettirmeye çalıştığı bölümler çok önemli ve mantıklı görünüyor; ayrıca bana bir o kadar da tanıdık geldiği için belki de daha kolay benimsedim sanırım. Aykut Oğut' un 'Evrenden Torpilim Var' adlı kitabında okuduklarıma benzettim biraz; ya da daha önce onda okuduğum bilgilerimi kullanınca anlatılanlar daha mantıklı gelmiş de olabilir :) Kısacası eğer dikkat edip hayatımıza kazandırmaya çalışırsak faydasını görebileceğimize inandığım; zaten hikayede de gözlemleyebildiğimiz güzel bakış açıları var hayata dair, tesadüflere dair, yaşadığımız zorluklara dair...

Kitabın sonu da fena değildi bence. Aslını söylemek gerekirse böyle bir son beklemiyordum, ama yine de beğendim. Kitaba alıştıktan sonra karakterlerimizi de benimsedim; zaten böylelikle akıp gidiverdi kitap sonuna kadar... O kadar derecelendirme sistemi hazırlamıştım zamanında, fakat fark ettim ki hiç kullanmıyorum. Bari bu yayınımla da bu kar tanelerimi kullanmış olayım: Sanırım bu kitabım için "4 Kar Tanesi" veriyorum :):)

Eveet, gelelim sizlerin yorumlarına... Özellikle okuyan arkadaşlarımın, kitaptaki olayları mesela tesadüfleri nasıl bulduklarını çok merak ediyorum. Sanırım şu tesadüf olaylarına biraz taktım son dönemlerde :) Sizce kitaptaki tesadüfler ya da genel olarak olaylar, yeterli miydi, yok artık denilecek kadar abartılı mıydı yoksa yetersiz mi kaldı, yorumlarınızı merak ediyorum :) Ayrıca genel olarak bu kavramlar üzerine yorumlarınızı merak ediyorum, sizler de paylaşırsanız çok sevinirim :) Kendinize iyi bakın, güzel tesadüfler yaşamanız dileğiyle :):)

Ek: Kar tanelerimi yerleştiremedim bir türlü :/ Siz şimdilik bu şekide kabul ediverin :) Zaten hemen sağda görebilmeniz lazım :)

Yorumlar

  1. Guzel bir kitap yorumu olmuş ...sans verilebilecek yaz kıtabıymış

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, ben de öyle düşünüyorum. Yorumunuz için teşekkürler :)

      Sil
  2. Sevgili Şevval, şimdi yazını okumayı bitirdim.Arka kapak yazısını yakınlaştırıp okuduğumda gözlerim ıslanmıştı bile.Sanırım güzel bir kitap.O kadar çok okumam gereken kitap var ki, bazen özetlerle yetinmek zorundayım. Tesadüf, rastlaşma yani ayarlanmamış, öylesine bir karşılaşmaya hiç inanmadım.Allah'ın kudretinin her şeye yeteceği inancından gidersek yazılanı yaşıyoruz.Ama nerelerde bize seçme ve güzergah tayininde izin veriyor? işte ben burada takılı kalıyorum.Birbirimizin hayatını zorlaştırmak, kolaylaştırmak gibi dahil ve sebep olduğumuz hallerde ise bunların karşılıksız kalmadığına inanıyorum.
    Kibarlığın anlatımında hissediliyor.Sevgilerimle kızım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ece ablacım bu değerli yorumun için çok teşekkürler :) Kusura bakma ablacım, arka kapak resmi de aceleye geldi, okunurluğunu çok iyi ayarlayamadım. Dediklerine ben de katılıyorum, bence de ne kadar tesadüf adını versek de hiçbir şey yalnızca tesadüf değil bana göre. Tabi bunların neresinde ne kadar anlamını anlayabiliyor, neler yapabiliyoruz orası tartışılır. Ama bir şekilde o tercih yapmamız gereken dönemlere etki ettiği bir gerçek. Güzel yorumun için tekrar teşekkürler Ece Ablacım, sevgilerle :)

      Sil
  3. Fi'yi ben de yarım bıraktım malesef :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yalnız değilmişim demek ki, yorumunuz için teşekkürler :)

      Sil
  4. hımmmm okunurmuş ivit. ne hoş anlatmışsın bunu ama yaaaa :)

    YanıtlaSil
  5. Bilmiyordum bu kitabı. Güzel bir tanıtım olmuş canım. Bence de hiçbir şey tesadüf değil. Her şeyin bir anlamı, bir sebebi var. Blogunu takibe aldım. Ben de kitap, dizi film ve gezi hakkında yazıyorum. Beklerim Şevval hatun ❤

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de öyle olduğuna inanıyorum, ama bazen o nedenleri bir türlü bulamayabiliyoruz :) Bu değerli yorumunuz ve ziyaretiniz için çok teşekkür ederim :)Ben de size uğruyorum hemen :)

      Sil
  6. Hocam, blogundaki içerikler çok güzel ama şu temayı değiştirip, seo açısından daha kaliteli şablonlar kullanırsan hem blogunun görünümünü daha güzel hale getirebilir hemde arama sonuçlarında ilk sıralara çıkarak hak ettiğin değere kısa zamanda ulaşabilirsin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahh çok teşekkür ederim bu güzel tavsiyeler için ama benim malesef o konularda yeterli bir bilgim yok, hatta hiç yok desem yeridir :) Bu yaptıklarımı da kendimce karıştırarak bulduklarımla yapabildim, ama yine de araştıracağım, çok teşekkürler :) Sevgilerle :)

      Sil
  7. Sanırım okuyacağım kitaplar bitince bunu okunacaklar listesine atabilirim :) "Tesadüf Tanrı'nın kendini gösterme şeklidir." cümlesinin bile albenisi var fakat bende fi,çi,pi serisine hiç ısınamadığım için ve yayın evinin adı yüzünden bir gözümü korkuttum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, ben de en azından aradığımı bulamadım diyebilirim fi-çi-pi serisi için. Ama Kelebeğin Kaderi de aynı yayınevi nin ve gerçekten güzel bence :) Ayrıca Destek Yayınları 'ndan Sıfır adlı kitabı da önerebilirim, blogda değil ama instagramda onun da yorumunu yapmıştım, belki beğenebilirsiniz :) Yorumunuz için çok teşekkürler, sevgilerle :)

      Sil
  8. Tesadüf Tanrı'nın kendini gösterme şeklidir. Aslında sadece bu söz bile kitabı okumam için bir sebep. Çok güzel anlatmışsın şevval teşekkür ederim. Çok beğendim kalemine sağlık. Bu arada İzmir'liymişsin ne güzel ben de İzmir'liyim =) Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben çok teşekkür ederim asıl bu güzel yorumunuz için :) Aynen İzmirliyim ve ne güzel ki siz de İzmirliymişsiniz :) Tekrardan çok memnun oldum sizi tanıdığıma; sevgilerimle :):)

      Sil

Yorum Gönder

Ne düşünüyorsun, benimle de paylaş :)

Popüler Yayınlar