Anayurt Oteli - Yusuf Atılgan / Kitap Yorumum

Herkese merhaba yeniden!

İlk çekilişimizi geride bırakmamızın hemen ardından sonunda şeytanın bacağını kırıp biriken milyonlarca kitabımdan birini bitirebilmeyi başardım :)
Tabi şaka bir yana cidden okurken yarım bırakıp bir kenara ayırdığım kitaplar dördü geçiyordu neredeyse :) Her neyse sonuç olarak bu dört kitap arasından (ki isimlerini vermeden olmaz; Otostopçunun Galaksi Rehberi, Lola ve Komşu Çocuk, Sevgiler Beno'dan, Anayurt Oteli) Yusuf Atılgan' ın kitabı (en kısa olan kitap olmasıyla kesinlikle alakası yok :D) sonunda ilk biten isim oldu.

sevvalsaritass-kitaptadinda.blogspot.com




Ama sanırım biraz da en yanlış kitabı seçmişim bitirmek için. Çünkü zaten son zamanlarda pek kitap okuyamadığım için (bir nevi reading slump) okuması kolay, mutlu edecek(!), kafamı dağıtacağım bir öykü hayal ediyordum ister istemez. Sonuç olarak ise kitabımız yalnızlık, karamsarlık gibi temaları en derinden inceleyen bir öykü çıktı :\

Anayurt Oteli; temelde aynı isimli bir oteli ve onun bir nevi sahibi olan Zebercet adlı karakteri anlatıyor diyebiliriz. Ana karakterimiz zaten otelin babasından kendisine direkt devredilmiş olmasından dolayı okuyamamış, otel ile ilgilenmekten zamanla tüm hayatı 'otel' olmuş, orta yaşlı bir adamdır. Kitabımızın en başında otele konaklamaya gelen kadınlardan biri, zamanla Zebercet' in bu içinde bulunduğu durumu ona sorgulatacaktır. Kadının ayrılmasından itibaren kendini tamamen onun tekrar geleceği güne odaklayan Zebercet, bir nevi kitabımızın baştan sona konusu olacaktır.

yusuf atılgan- anayurt oteli \ kitaptadinda.blogspot.com

Dediğim gibi, bence derin analizler isteyen, zorlu bir kitap. Öncelikle dili akıcı değil, özellikle anlatımlarda (ve özellikle parantez içindeki bölümlerde :) ) noktalama işaretlerine yer vermeksizin ard arda sıralanan cümleler okumayı oldukça zorlaştırıyor. Bunun yanında ana karakterin içinde bulunduğu tüm o karamsarlığı, çökmüşlüğü içinize işleten bir dili var kitabın. Tabi kitabı okuduktan sonra biraz araştırma yaptım, ayrıntılı incelemelerini okudum ve elbette ki bu şekilde daha iyi anlayabildim yazarımızın amacını. Kesinlikle hissettirmek  ve vurgulamak istediği kavramlar açısından çok başarılı bir hikaye ortaya çıkarmış.

Tekrar etmek gerekirse; (azıcık psikolojimi bozması dışında :) ) zorlu okunan fakat bunun yanında çok önemli kavramları vurgulayan bir kitap Anayurt Oteli. Ama ben yine de sizi uyarayım, moraliniz yerinde değilse, güzel okuyalım güzel düşünelim modundaysanız hiç uygun bir kitap değil :) Eğer, ben güzel edebiyat yaparım, oturur inceler analizimi yaparım diyorsanız mutlaka katkısı olacak güzel bir kitaptır :)

Evet, tabi ben durur muyum? Aman, o 4 rakamı sabit kalsın diye Anayurt Oteli biter bitmez 'Bir Kadının Hayatından 24 Saat' kitabına başladım :) Belirtmeliyim ki muhteşem ilerliyor, ilaç gibi geldi! :) Stefan Zweig' in daha önce 'Satranç' ını da okumuş ve bayılmıştım. 'Bir Kadının Hayatından 24 Saat' de biter bitmez güzel bir Stefan Zweig yorumu gelebilir yani :) Beklemede kalın!! :)

Bu arada, eğer okuyanlarınız varsa Yusuf Atılgan kitapları hakkındaki düşüncelerinizi büyük bir ilgiyle bekliyorum :) Kendinize iyi bakın! :))

Yorumlar

  1. Anayurt Oteli'nin filmini de izlemiştim. Ruhi detayları verebildiğince vermişti. Başarılı bir filmdi.

    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ben de filmini çok duydum, sanırım izlenmeyi hak ediyor :) Sevgilerle :)

      Sil
  2. Anayurt oteli kitabı kadar filmi de başlı başına ele alınması gereken eserlerden biri.
    Filmini de izlemenizi tavsiye ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İki yorumumuz da filme dair geldiğine göre vardır bi nedeni diye düşünüyorum, vakit bulduğumda izleyeceğim :) Sevgilerle :)

      Sil
  3. Anayurt otelinin kitabını okumadım ama filmini izledim. Macit Koper ve Serra Yıldız'ın müthiş oyunculukları ile iyi çekilmiş bir film. Ama sanırım sizin tabirinizle, en az kitabı kadar zor bir film. Kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim :) Açıkçası filmi iyice merak etmeye başladım :) Sevgilerimle :):)

      Sil
  4. Otostopçunun Galaksi Rehberi yarıda bırakılır mı be, baksana şu kitaptaki ihtişama :) Anayurt Oteli ile ilgili bir şey söylemeyeceğim (en azından filmini beğenmiştim) ama YKY kitaplarına karşı biraz tavırlıyım. Sonuçta o kitapları Ardahan'dan marsa, uzaydan Kars'a herkes okuyacak. Ama YKY'nin kitaplarını çıkardığı yazarlar ne yapıyor? Sadece edebiyatla ilgilenen insanlar okuyacakmış gibi kitap yazıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Otostopçuyu yarım bırakmadım ama yaaa :) Dediğim gibi kitapları beraber götürüyom ben, sıkıldıkça böyle birinden diğerine :) Başka türlü hiç çıkamıcam çünkü bu kitap okuyamama durumundan :) Bir de YKY kitaplarıyla ilgili yorumunuzu tam anlayamadım, biraz daha açar mısınız? Merak ettim ben de doğrusu :) Sevgilerimle :):)

      Sil
    2. YKY olayını şöyle özetleyeyim; tek seferde okunup anlaşılacak olan dilde kitapları değil de çok daha ağır kitapları basıyor :) Aslında bunu söylemek istemiştim :)

      Sil
    3. Hmm anladım :) Belki bazı kitaplar için öyledir ama Sabahattin Ali' nin kitapları gibi çok değerli eserleri de yayınlıyorlar. Gerçi evet, onun da anlatımı ağır, üzerinde düşünülmesi gereken kitap yazarlarından. Olsun, yine de bu tarz bizi zorlayacak kitaplara da zaman zaman ihtiyacımız var bence :):) Yine de ben bu yönden hiç düşünmemiştim, farklı bir bakış açısı oldu benim için de :) Yorum için teşekkürler, sevgilerle :)

      Sil

Yorum Gönder

Ne düşünüyorsun, benimle de paylaş :)

Popüler Yayınlar