Uçurtma Avcısı - Kitap Yorumum

uçurtma avcısı - kitap yorumu / kitaptadinda.blogspot.com

Herkese merhaba :)

Uzun zamandır yorumunu bir kenarda saklayıp dört gözle yayınlamayı beklediğim o kitaptan bahsetmek istiyorum sizlere.
Uçurtma Avcısı. Cümleye gerçekten nasıl başlasam bilemediğim çok derin bir kitap. Aynı zamanda basıldığı günden bu yana çok popüler olması nedeniyle de defalarca ön yargılarıma yenik düşen kitap. Ah şu önyargılar, bilip bilmeden varılan çıkarımlar bir olmasa...
Çıkarılan ders 1: Çoksatanlara önyargıyla yaklaşmaktan vazgeç!

Madem bu kitaba bu kadar önyargılıydın, ne oldu da okumaya karar verdin diyeceksiniz elbet.
Cevap: Mecburiyet. Türkçe finalimde bu kitaptan bir sürü soru çıkacağı için okumak zorundaydım nihayetinde. Hatta inanır mısınız, hayatım boyunca çok da istemeden satın aldığım tek kitap diyebilirim. Ah ne büyük hata :(
Çıkarılan ders 2: Türkçe hocaları bir kitabı seçtiyse haklıdır.

Kendi içimdeki büyük duvarları ve ciddi yargıları kırdırdığı için kitaba ve hocama teşekkür borçluyum :)

Gelelim kitaba...
Büyük ihtimalle siz okuyucularım bu kitabı benden daha çok çok önce okudunuz, hatta belki de konuya çok daha fazla hakimsiniz. İzninizle, ben de naçizane görüşlerimi, çıkarımlarımı paylaşacağım. Kim bilir, belki ben de başkalarının ön yargılarını kırmalarında bir etmen olabilirim belki :)

Kitapta bir Emir var, bir Hasan. Bir Afgan var, bir Hazara. Bir ülke var, sonra yok. Kitapta bir toplum var, bir halk, bir din, bir kaos; arkadaşlık, fedakarlık; duygusallık, korkaklık ve cesaret. Tam bir kavramlar kitabı bir yönüyle. Diğer yönüyle de bir toplumun kaderini gözler önüne süren derin bir anlatı.

Kitabı Emir'in gözünden okuyor, olayları onun gözünden inceliyoruz bu yolculuk boyunca. Emir; duygusal, ince düşünceli, biraz şaşkın bir karakter. Kendine güveni tam olarak gelişememiş, belki de hayatı boyunca bunun sonuçlarına katlanmak zorunda kalmış biri. Emir'in bu karakterindeki en önemli nedenlerden biri de hiç kuşkusuz babası ve yaşadığı ortam. Kitapta zaman geçişleri oldukça çarpıcı biçimde yapılıyor, bunların da çoğunluğu ana karakterimiz Emir ile ilgili elbette. Hayatının oldukça küçük bir kesitinde vermiş olduğu kararlar yaşamı boyunca etkiliyor Emir'i. Emir, bu kararları ve sonuçlarıyla asıl olarak büyüyor denilebilir.

Hasan'dan ise nasıl bahsetmeli, nasıl tanımlamalı ki gerçekten kapsayıcı olsun, bilemiyorum. Fedakar, kendisine hafif kalacak bir kelime. Ancak bu kitapta önemli olan bir nokta var ki herkes kendi kararlarıyla, kendi karakteriyle ilgili olarak yüzleşiyor hayatla. Hasan, seçmediği ayrımlarla başlıyor hayatına, bununla yargılanıyor, hayat ise yine bununla yüzleştiriyor onu.

Kitapta karakterler ve olaylar ağıyla örülmüş bir ülkenin kaderi yatıyor aslında. Savaş yılları, istilalar, kaçıp gitmeler, kalıp direnmeler bir yana; kültürel farklılılar, ırk ayrımcılıkları, farklı yönleriyle din olgusu ve daha bir çok şey. Kitabı okurken, tüm o olay örgüsünün içinde bir yerlerde -aralarsanız eğer- derin tespitler buluyorsunuz hayata ve ölüme dair, kadere ve mücadeleye dair.

Bütün bu genellemelerin nedeni kitabın büyüsünü bozmak istemememden - özellikle henüz okumayanlar için. Hiçbir şeye değinmeden herşeyi anlatmak biraz zor. Ama derinlerden çıkarmak istediğim birkaç yargı var yine de. Mesela, hayatımız boyunca çabaladığımız, emek verdiğimiz şeyler, bir anda yerle bir olabilir. Kurduğumuzu sandığımız düzen, o mükemmel hayat; aslında hepsi, bizlerle beraber belki de yıllarca mücadele vererek kazandığımız o hayatlarımız da birer pamuk ipliğine bağlı. Bir pimin çekilmesiyle, bir kararın verilmesiyle, bir saniyenin daha geçmesiyle bile yıkılacak durumda. Gerçekten uğruna çabaladığımız her şey bu kadar yıkılgan iken hala neyin kavgasını veriyor, neyin savaşını yapıyoruz anlamıyorum doğrusu. Bir de değerler var tabi. Eğer sahip olduğumuz o birkaç değer de olmazsa, her şeyimizi kaybettiğimizde neye tutunuruz? Bunu da hala bilemiyorum.

Romanın sahip olduğu birçok güçlü yönü var. Yaşamımızda verdiğimiz her bir kararın geleceğimize nasıl da etki edebileceğini çok çarpıcı bir şekilde vurguluyor örneğin. Sahip olduğumuz karakterin hayatımızı nasıl etkilediğini, bulunduğumuz coğrafyanın ve o coğrafyada hakim olan kültür ögelerinin bizi nasıl yetiştirdiği ve hayata nasıl hazırladığını gösteriyor. Elbette çocukluk deyip geçmemeyi, çocukluk döneminin tüm hayatımıza olan etkisini de en güzel örnekleyen kitaplardan diye düşünüyorum. Dinin hayatımızı nasıl etkilediği, nerede bitip nerede başladığı da güzel örneklenmiş. Ayrıca eklemek isterim ki, kitabın çevirisi ve dolayısıyla dili oldukça kaliteli, oldukça akıcı ki... Çok fazla fark edilmese de kitabın bu kadar etkileyici olmasının ve bu kadar çok sevilmesinin en temelindeki nedenlerden birinin kesinlikle kitabın dili olduğunu düşünüyorum. Yani çevirisi kesinlikle övgüye değer...

Kitaba dair denilecek, denilmesi gereken daha o kadar çok şey var ki aslında... Belki okuyan kişilerle beraber sırf kitap üzerine toplanılıp daha derinlemesine konuşmalar yapılabilir. Ama okumayan kişiler için de tadında bırakmak istediğimden daha fazla yorumlamaya girmek istemiyorum :) Kısacası -ne kadar kısa olabilirse :)- bu kadar geç okuduğum için ve onca zaman ön yargılı bakışlarla kitabı süzdüğüm için çok pişman olduğum; ama her şeyin bir doğru zamanı olduğuna olan tüm inancımla bu kitabın da okumam için en doğru zamanda karşıma çıktığını düşünerek de çok memnun olduğum, 3 seferde başına oturup bitirdiğim ve uzun bir süre etkisinden çıkamayacağımı düşündüğüm bir roman 'Uçurtma Avcısı'.
Eminim ki birçoğunuz bu kitabı çoktan okumuştur, ama ben yine de herkese kucak dolusu tavsiyelerimle bu kitabı mutlaka okuyun diyorum :) Eee tabii bir de benim gibi popüler kitaplar önyargısından kaçının lütfen :)
Bu kitap benim için çok değerliydi, dolayısıyla yorumlarınız da öyle olacak. Tüm yorum, görüş ve düşüncelerinizi bekliyorum, bir sonraki kitaba kadar kendinize çok iyi bakın :)


Yorumlar

  1. Çok etkileyici ve akıcı bir kitap, yazarın diğer kitapları da aynı güzellikte. Tüm kitaplarını okuyup bitirince üzülmüştüm.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazarı okuyan herkes aynı düşünüyor sanırım :) Benim daha ilk deneyimimdi yazar adına, ama diğerlerini de oldukça merak ediyorum :) Yorumunuz için teşekkürler, sevgilerimle :):)

      Sil
  2. Bu kitap beni en çok etkileyen kitaplardan biriydi. Emeğinize sağlık..:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ediyorum, beni de oldukça etkilemişti, umarım güzel aktarabilmişimdir sizlere :) Sevgilerle :)

      Sil
  3. Kaleminize sağlık... Genelde klasiklerin dışına çok çıkmıyorum. Ancak, bir çok yerde "Uçurtma Avcısı" nı alıp alamama konusunda tereddüt etmiş, her defasında bırakmıştım. Öyle içten anlatmışsınız ki, bu defa bırakamayacağım galibi...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı tereddütü ben de -belki defalarca- yaşamıştım, ama artık gönül rahatlığıyla bazı tereddütleri kırmanın daha güzel olduğunu söyleyebilirim :) Çok teşekkür ederim güzel yorumunuz için, sevgilerimle :):)

      Sil
  4. Bu kitabı okumayı çok istiyorum ama nedendir bilmem daha satın almamışım bile. Yakın zamanda alayım inşallah. Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazen denk geliyor demek ki böyle şeyler belki okumanın sırası gelmiştir😁 Benim de yorumda anlattığım gibi çok uzun süre sonunda denk gelip okuyabildiğim bir kitap oldu, iyi ki de okumuşum diyorum :):) Yorumun için çok teşekkürler, sevgilerimle :):)

      Sil

Yorum Gönder

Ne düşünüyorsun, benimle de paylaş :)

Popüler Yayınlar