Kısa Kısa #1 Lexicon - Max Barry

lexicon - Max Barry /kitaptadinda.blogspot.com


Yeniden merhaba :)

Blogumdan uzak kaldığım bu bitmek bilmeyen zaman zarfında kitapları hiçbir zaman bırakmadığımı -belki de on defa- söylemiştim sizlere. Uzun bir dönem ve binlerce güzel kitap doluydu o aralık. Hatta içlerinde bazı kitaplar var ki yorumlarını zamanında sizlerle paylaşamamak en büyük pişmanlığım olarak biliniyor :( Fark ettim ki sürekli o kitapları anıyor ve keşke yorumlasaymışım diyip duruyorum. Sonunda, 'az olması hiç olmamasından iyidir' düşüncesinden yola çıktım ve anlatmazsam içimde kalır dediklerime yeni bir kategori oluşturmaya karar verdim. İşte burada bulduğunuz 'Kısa Kısa' adı da bu kategorimizin başlığı olmuş oldu :)

İlk 'Kısa Kısa' yazısı için Lexicon'dan bahsetmek istiyorum izninizle :) Uzun zamandır sırasını bekliyordu zaten Lexicon, kitaplığıma bakar bakmaz onu seçmem gerektiğini hissettim diyebilirim :)


Sanırım geçtiğimiz yaz okudum -okumuş olmalıyım yani :) Tabii ondan öncesinde de en az bir yıllık raf ömrü var kitabın. Kısacası uzun uzun dönemler öncesinden beri sabırla okunmayı ve ardından da yorumlanmayı bekleyen nadide kitaplarımdan biriydi Lexicon. Uzun zamandır elimde olduğu için kitaba başlarken bir kez daha arka kapağını okumamıştım, haliyle de beni herkesten bir tık daha fazla heyecanlandırmış olabilir kitap :) Ama yine de konusunu çok iyi özetlediğini düşündüğüm için sizlerle arka kapağının bir kısmını paylaşmak istiyorum:

"Washington' dan Avustralya' nın Broken Hill kasabasına uzanan bir takip hikayesi Lexicon. Başrolde yüzyıllar sonra ortaya çıkmış ve önüne geleni öldürme gücüne sahip bir sözcük var. O sözcüğün peşine düşen bir örgüt ve tüm bu karmaşanın ortasında birbirlerini kaybetmiş iki aşık..."
 
"Bir sözcük dünyayı istila etmek üzere" altbaşlığıyla dikkatimi çekmiş olan kitap yukarıdaki açıklamadan da anlayabileceğimiz gibi bizleri sözcüklerin güçlü dünyasıyla tanıştırıyor. Doğru söz dizilimiyle insanları ikna etmenin ve istediğini yaptırabilmenin mümkün olduğu bu dünyayı yazar bize başta karmaşık gibi gelen fakat okudukça açılan oldukça güçlü bir kurgu ile aktarıyor. Kitap, geçmişten ve şimdiki zamandan olaylarla aynı anda ilerliyor ve -beni en etkileyen kısmı (:- sonunda oldukça başarılı bir şekilde bu iki zaman çizgisi birleşip büyük resmi tamamlıyor. Yukarıda da bahsetmiştim, ne kadar az bilirseniz kitap o kadar heyecanlı ilerleyecektir diye düşünüyorum bu nedenle konusu hakkında daha fazla yorum yapamayacağım :)

Lexicon, Doğan Kitap' tan çıkmasının hakkını -çevirisi ile- fazlasıyla veriyor diye düşünüyorum. Özellikle dikkatimi çeken bir nokta daha var ki; sayfaları için alışkın olduğumuzdan farklı türde bir kağıt kullanmışlar -ben bile bilemiyorum bu kağıdın adını (:- daha ince fakat ağır bir kağıt sanki :D Yine de kitabın farklı bir havası olmasını sağlamış ve benim de kesinlikle hoşuma gittiğini söyleyebilirim :) Sonuçta sözcüklerle ilgili bir kitap okuyorsanız kitabın kendi sözcükleri bile dikkatinizi çekiyor eninde sonunda :)
Kitabın anlatım dili ve karakterleri de oldukça başarılıydı benim için. Uzun zaman sonra o çok sevdiğim karakterler listeme yenilerini eklediğimi mutlulukla belirtmek isterim :) Unutmadan eklemeliyim; bölümler arası geçişlerde yer alan bilgilendirme ve haber yazıları da olay akışını oldukça güçlendiriyordu, ayrıca 'yaşananlar dış dünyaya nasıl yansıyor' u da görmüş oluyorduk okurken.
Kitabın sonu... Normalde böyle bir inceleme yapmam kitaplarda, nadiren bahsederim ama Lexicon da kesinlikle o 'nadiren' lerin arasına girmeli diye düşündüm. Çok derine inmeyeceğim merak etmeyin :) Sadece şunu söylemek istiyorum ki sevseniz de sevmeseniz de sonu sizi oldukça şaşırtacak :) 'Sonu için okunması gereken kitaplar' diye bir ayrımım var benim bilirsiniz, işte Lexicon için bu ayrımı yapamıyorum nedense. Her halükarda tekrarlıyorum, sonu sizi şaşırtacak ve -bence- buna değecektir :)

Özetle, okumamın üstünden bu kadar zaman geçmesine rağmen ısrarla hakkında bir şeyler yazmaya çalıştığıma göre Lexicon' a nasıl bir gözle baktığımı az çok anlayabiliyorsunuzdur :) Benim için bir o kadar önemli olan ise sizlerin düşünceleri, değerli yorumları; hepsini heyecanla bekliyorum :)
Bir sonraki kitap yorumuna kadar kendinize iyi bakın!
Sevgilerimle :)



Yorumlar

  1. İlk gözüme çarpan,benim de çoğunu okuduğum birkaç tanesini okunacaklar listesine aldığım kitaplar; Tarık Tufan, Saramago ve Zweig kitapları, Dövüş Klübü, Kum kitabı, Kağıt ev, Semerkant, Anayurt Oteli ve Ermiş. Blogunuz takibimde olduğu için kısa kısa başlığı altında yorumlarınızı fazla geciktirmeyin...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim yorumunuz için, mailde sıkıntı olduğu için bir hayli geç cevap yazıyorum kusuruma bakmayın🙈 En kısa zamanda gelecek kısa kısa' lar :) Ben de yazılarınızı çok beğeniyorum bu arada, elimden geldiğince takipte olacağım :) Sevgilerimle :):)

      Sil
  2. duyduğum ama okumadığım bir kitaptı. aldım listeye :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım kısa zamanda okur, çok beğenirsin deep :):) Sevgilerimle :)

      Sil
  3. Yararlı bir paylaşım olmuş. Tanıtım gayet iyi. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne demek, ben teşekkür ederim yorumunuz için :) Diğer yorumlarda da görüşmek dileğiyle, sevgilerimle:)

      Sil

Yorum Gönder

Ne düşünüyorsun, benimle de paylaş :)

Popüler Yayınlar